Virtuális társkeresés

Mi végre hoztam ezt a blogot létre? - vetődik fel az átlagban ez a kérdés, főleg azokban, akik a virtuális társkeresést még úgy mélységében nem is próbálták ki. Bonyolult feladat önmagában is magunk mellé társat találni. A modern - szabadságtól terhelt - világunkban az emberek nemhogy közelednének egymáshoz, hanem a maguk kis mikrokozmoszait kialakítva - mint egy óriáscsillag felrobbanása után megmaradt apró, szakadt részei - távolodnak egymástól. A bizalmatlanság megakadályozza a régi formák, tradiciók, helyek hatékony mûködését s mindenki próbálkozik azzal, amit jónak gondol. Jó esetben. Mert vannak olyanok is, akik munkájukból és hobbijaikból kiindulva nem nagyon járnak idegen emberek közé és szûkös baráti körükben már nem találva senkit inkább megbékélnek a helyzettel és várnak a csodára: hátha a jószerencse eléjük sodor valakit. Vagy igen vagy nem. S aztán ebbôl születnek a rossz, megalkuvós házasságok. De szerencsére vannak, akik viszont hajlandóak aktívan is tenni magányuk megszüntetésért, méghozzá a technika legújabb vívmányának igen kényelmes módszerével: online társkeresôkbe jelentkeznek be. A mód kényelmes, mert otthoni karosszékbôl is mûvelhetô, kockázatmentes, mert a visszautasítás nem oly sértô, megalázó, mint pl. egy szórakozóhelyen, izgalmas, mert egyszerre részegítôen nagy számú delikvensbôl választhatunk, olcsó, mert a havidíj még mindig gazdaságosabb, mint bármilyen rendezvényre a belépô, tehát sok szempontból egy igazi jótétemény: DE NEM CSODASZER! Valójában ez is az élet leképezôdése, s itt is elôfordulnak bunkók, megtévesztô emberek, szórakozni-másokat átverni akarók, dilisek, lelki betegek, félrelépôk, mûveltek és mûveletlenek, érdekesek és unalmasak, lúzerek és nyerôk, szépek és nagyon csúnyák, kíváncsiskodók és rákattantak: miért is lenne ez jobb, mint a való világ, ha a szereplôi ugyanazok?! Viszont - ha valaki már gyakorlatra tesz szert, jó emberismerô, akkor itt ki tudja szűrni azokat, akik a negatív kategóriába tartoznak, akiket széles ívben el kell kerülni! Ebben a blogban próbálom majd összeszedni mindazt, amit eddig tapasztaltam, hogyan kell jó, informatív adatlapot készíteni, honnan tudhatjuk, hogy melyik adatlap kamu, NETikett, lúzerek és nyertesek, képek elemzése, levelezéstôl a randiig, társkeresô oldalak rangsora és sajátosságaik, kik és miért szórakoznak, biztonság, jó elsô levél, stb.... Szívesen veszem majd a hozzászólásokat, amelyek egyrészt majd árnyalni fogják a képet, másrészt remélem, a beküldött történetekkel szórakoztatva lehet megmutatni a netes ismerkedés hasznát, létjogosultságát, eredményeit és esetleges buktatóit, hogy a jogtalanul illetett negatív kritkát és indoklatlanul rárakodott - "Te miért itt ismerkedsz, hiszen te tök normális vagy?!" - értetlenkedést valami jobbító szándékú és hasznos kritikává, javaslatokká fordíthassuk.

Hogyan írjunk jó bemutatkozó szöveget?

2008.09.04. 09:00 Line24

Ki vitatná a jól kitöltött adatlap jelentőségét a netes ismerkedésben? Ez az arcunk a virtuális térben, a saját reklámtáblánk, aminek bizony el kell adnia minket! Ha üres, ha sablonos, unalmas, semmitmondó, akkor sikerünk elmarad (hasonlóan a reklámokéhoz)... Az általános tendenciával szemben érdemes 5 percnél többet szánni elkészítésére, érdemes akár több napig is gondolkozni ráérő időnkben, azon hogy mit tárunk magunkról a világ elé, mi az, ami érdekelhet másokat, mivel kelthetjük fel érdeklődésüket.

Ahogy a virtuális tér mindinkább hódít, lesz életünk szerves része, hasonlóan teret nyer a virtuális ismerkedés is. Több százeren vannak folyamatosan fent, miközben látják, hogy kényelmes és hatékony. Sok ezren kötöttek életre szóló kapcsolatot is - s ez 1-1 jól kitöltött adatlap nélkül nem ment volna!

Alapok:

ne legyünk lusták és töltsük ki teljesen a fizikai adatokra vonatkozó táblázatot! Sokat lendít a hatékonyságon a fénykép feltöltése is: hiába írunk valami ragyogót magunkról, ha sokan kizárólag fényképes adatlapokra keresnek rá.
Véletlenül se kövessük el a következő hibákat: felhasználó nevünknél ne adjuk a teljes (vezeték és kereszt) nevünket! Nőként kizárólag leánykori nevüket használják s ne pedig a férjest!
Felhasználónév után számot beírhatunk, de lehetôleg ne félreérthetőt! (Pl. sokan azt hihetik a Marika55-re, hogy az évkort jelöli.)
Ne adjunk értelmetlen nevet magunknak (pl.: Fhgfhga), mert senki nem fog írni nekünk: egy ennyire titkolózó user nem veszi ezt az egészet komolyan - meg különben is: hogyan szólítsuk meg?
Családi állapothoz - ha már valaki külön él avagy válófélben van - nyugodtan írjon be függetlent, hisz a házasságban státusz itt félreérthetô és sokan azt fogják gondolni, hogy csak szeretôt keres.
Ne csaljunk (feltűnően sokat) az adatok megadásánál, mert a személyes találkozásnál úgyis bukta lesz és hazugsággal indítani, a másikat hülyének nézni egy bizalmon alapuló kapcsolatnál nem szerencsés! (Csak kufircra persze mindegy)
Ne hagyjuk üresen az adatokat: komolytalan, sötétben lapuló, egyszeri próbálkozóról van ilyen esetben szó, aki semmiféle időt és energiát nem szán erre, így a miénket is csak rabolni fogja.

Bemutatkozás:

- Romantika
A többség szeretetre, szerelemre vágyik. Így helyénvaló, ha az adatlap tartalmaz bizonyos romantikus utalásokat. Ne szerelmes regényt írjunk, de elvárásainkat, vágyainkat megfogalmazhatjuk ôszintén és költői formában.

- Bagzási utalások ne
Nem szexpartner keresô 1-1 ilyen oldal! Így kedves hímtársaim, senkinek nem fogja elnyerni tetszését, ha élesen felhívjátok végsô célotokra a figyelmet már az adatlapotokon! Ezt a témát ajánlom elkerülni!

- Őszinteség, de módjával
Bizonyos technikai paraméterek módosítása még nem jelenthet problémát. A magasság ebből a legkardinálisabb kérdés, amely elsősorban meghatározza a lányok visszaírási hajlamát. Mondanom sem kell, hogy a legnépszerűbb határérték - s ezzel minden pasi találkozhatott már, aki legalább 5 percet eltöltött odafent - a 180 cm. Tehát, aki ily magaságokból tekint le, máris sokkal nagyobb tálkából meríthet. Módjával, de az alacsonyak eltérhetnek az igazságtól: ha valaki 177 cm és ír egy 169 cm lánynak, aki "kicsinysége" ellenére is 180 cm-t jelölt meg az elvárásai közt, akkor a srác az adatlapján 180 cm-re igazítva ki testmagasságát írhat neki, s ha eljutnak a telefonos beszélgetésig és a kölcsönös szimpátiáig, akkor ott bevallva apró hazugságát, talán megbocsátást nyer, hisz így csak a keresômotort csapta be és vallomását még a személyes találkozás elôtt megtette ill. lódítása nem jelent nagyságrendekben mérhetô eltérést!
De aki 170 cm-je ellenére beírja a 182 cm-t, az bizony nem is érdemel és nem is kap kíméletet!

- Egyéniség, egyediség
Ki kell tűnni a tömegből. A lányok naponta akár 100-200 levelet is kaphatnak ill. a fiúk legalább ugyanennyit is átlapozhatnak. Mi az, ami megállítja a görgetést egy pillanatra? Valami egyediség, valami eltérő a sablontól. Mindenki szerete moziba, színházba és szórakozni járni, ill. az utazást se gyűlöli senki: ha csak ennyit sikerül kinyögni magunkból, akkor egyek leszünk a sok százezerből. A megoldás erre nem az őrült hobbik keresése, hanem a több önismeretről, egyéni stílusról tanúskodó saját élethelyzet kedves megfogalmazása. Ne essünk bele a másik végletbe sem és kizárólag a pezsgô életmódunkat kommunikálni, mert hiperaktívval felvenni a ritmust senki nem szereti. Ne akarjuk - egyedien - csak a rossz tulajdonságainkat hangsúlyozni. Pl: "Tétova, gyámoltalan egyének kíméljék önmagukat: változékony széljárásban kell kitartaniuk; bírniuk kell a viharos hangulati hullámhegyeket-völgyeket. A nyúlszívűek rettegnek neve hallatán, a bátrabbak nem félnek tőle, a nyugodtabbak pedig jelen is vannak jötténél."
A fentiek egy szeszélyes, de a másiktól a maximális alkalmazkodást és odaadást elváró személyrôl formálnak képet: ennyi alapján nem küldenék levelet neki, mefrt hol is van a másik oldal, mit is kapok a rengeteg áldozatért cserébe?

- Vizualitás
 Minden kezdô 1-2 nap elteltével rájön, hogy ezen a fórumon mennyire fontos a fénykép. Nincs mese, sokan szóba se állnak olyanokkal, akiknek nincs legalább 1 fotó a lapjukon! Akármennyire is szégyeljük - pedig nincs miért -, hogy itt és így keresünk párt, de muszáj lesz az eredményesség szempontjából megmutatnunk magunkat. Ha véletlenül ismerôsôk avagy kollegák bukkannak ránk, akkor is mi történhet? Ha merészelnek 1 rossz szót is szólni, azonnal visszavághatunk, hogy ô ugyan hogyan is lelt ránk? Csakis úgy, ha ô is fent kujtorog!
Tehát ne korlátozzuk le saját esélyeinket alaptalan félelembôl vagyoktalan rejtôzködés miatt! Egy fénykép nem jelent semmit, emiatt senki nem fog megismerni az utcán és fog ujjal ránk mutogatni.
Egy fénykép alapján nem lehet a külsôrôl korrekt képet kialakítani: érdemes különbözô élethelyzetekben készült, különbözô nézôpontból, különbözô jellegû ruházatban ábrázoló fotókat válogatni és feltölteni. A cél, hogy olyan személyes találkozás jöhessen létre, amikor a másik fél nem csalódik, hisz teljes és a valóságnak megfelelô képet alakítottunk ki benne. Részt vettem már én is úgy találkozón, amikor a kevés vagy nem update fotók miatt csalódnom kellett és ez negatívan befolyásolta az elsô randi eredményét: idô és pénzkidobás mindkettônknek.

- Hibamentesség
 A kép és a szöveg együttese kelti fel avagy taszítja tovább a partnerkeresôket. Fontos, hogy bemutatkozásunk ne szegénységi bizonyítvány legyen: fésüljük (avagy fésültessük át) szövegünket és a durva, magyartalan fogalmazási hibákat ill. a durva helyesírási hibákat korrigáljuk! Nem tökéletesen elkészített szöveg kell ide - apróbb központozási hibák még beleférnek - hiszen ez akár betudható figyelmetlenségnek is, de a durva, szemet kiûtô helyesírási hibák már inkább tanulatlanság képzetét kelthetik az olvasóban. Érdemes erre odafigyelni, apróság, de sokszor emiatt is le lehet csúszni 1-1 jó partiról...

- Érdekes, humoros felcsapás
Az első mondat legyen ütős! Ahogy manapság újságot, webes portálokat olvasnak az emberek, úgy fogják a te adatlapodat is átfutni. Végigszalad az adataidon, majd megnézi a fényképedet és még ha nem vesztette el az érdeklődését, akkor elolvassa a mottódat avagy a bemutatkozó szöveged első mondatát is. Ha ide is sikerül valami egyedi, humoros (de nem faviccet!) avagy nem elcsépelt, ám rád mindenféleképp jellemző idézetet tenned, akkor számíthatsz rá, hogy az alatta lévő szöveget is elolvassa.

- Elôfizetés
Ezzel a keresôlisták elejére kerülhetünk. Az sms-es VIP fal is néha be tudja váltani a reményeket és megnöveli esélyeinket, hirtelen megugorhat nézettségünk. De mindez kizárólag jó adatlap segítségével fogja meghozni gyümölcsét: az érdeklôdôket.

Tudom, hogy a listám nem teljes. Tanácsokat még lehet adni - s ehhez semmi más nem kell, mint jókorra adag tapasztalat. Szívesen várom a tisztelt olvasóim hozzáfûznivalóit is a témához közös okulásunk javára.

S még valami plusz: ha elolvastad eleddig ezt a cikket, akkor megérdemled, hogy személyesen is segítsek neked adatlapod rendbetételéhez. Ha elküldöd az fvtr@citromail.hu címre a bemutatkozásod - mint egy igazi és objektív kívülálló - megpróbálok rávilágítani gyengeségeire. Szûkôs idôm miatt engedjétek meg, hogy egyes esetekben válogassak, így elôfordulhat, hogy némelyikre nem fogok válaszolni...

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fvtr.blog.hu/api/trackback/id/tr9429833

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

janomano 2008.09.04. 21:50:09

Már ne haragudj, de ideje lenne abbahagyni.
A franc se olvassa ezt rajtam kívül.
(Én sem bírtam végig.)
Egyszerűen unalmas ez az alapszintű okoskodás, amit csinálsz. Ezzel nem basztatni akarlak, csak ez a véleményem.

Nem szégyen a törlés, de hasznos.

Talán ideje beszüntetni ezt a blogot érdeklődés hiányában.
Az élet pedig megy tovább...

zsoo 2008.09.04. 22:03:44

én olvasom

lojalis 2008.09.04. 22:35:37

En is, es jo ez. Kell ez.

doncsi · http://briam.hu 2008.09.05. 05:08:19

Szerintem sem hülyeség !
Mellesleg van benne igazság is...

Amúgy egy hasonló leírás van a briam.hu oldalán is :)

Ági · http://sebike 2008.09.05. 09:29:19

A "fénykép alapján úgysem ismer fel senki az utcán" kitételhez csak annyit, de. Egyik nap megyek be reggel a munkahelyemre, gép be, mailek, már várt egy levél. Egy srác írta, hogy épp most látott az utcánk sarkán és megismert. Szerinte sokkal jobban nézek ki életben mint a képen, nagyon aranyos volt, bókolt. Jól esett de frászt kaptam és írtam is neki, hogy ezek után álruhában fogok közlekedni. Ja a net népszerűvé tesz!!! Hahahah.

Line24 2008.09.05. 14:39:55

Hááááát, Janomano te 1 mazohista vagy avagy pedig 1 kényszeres, ha olyan blogot olvasol, ami már régebb óta nem tetszik neked. Semmi gond nincs ezzel, kereshetsz magadnak sokkal emelkedettebb témájú és fogalmazású blogokat - van vagy ezer. Agyő!

flegman 2008.09.05. 16:28:00

komolyan, azt hittem, az archívumra mutat a link/kezdőlap, kicsit VLTMR fílingem van...

janomano 2008.09.05. 23:42:35

De sok káposztafej olvasó termett hirtelen! :-)

Mazochista vagyok, ez tény, de ez nem nagyon tartozik ide, ugyanis nem sokat kellett "mazochnom".
Az utolsó bejegyzés vagy jó másfél hónapja volt.


De nem ez a legnagyobb baj, hanem a sok önismétlés.

Persze, ha szereted így osztani a felesleges észt, akkor hajrá! :-) Én is szeretek unalmas dolgokat olvasgatni.
Már csak Saggitar hiányzik egy kicsit a csillagközi egójával...

Nicola 2008.09.09. 13:34:30

"... Az általános tendenciával szemben érdemes 5 percnél többet szánni elkészítésére, érdemes akár több napig is gondolkozni ráérő időnkben, azon hogy mit tárunk magunkról a világ elé, mi az, ami érdekelhet másokat, mivel kelthetjük fel érdeklődésüket."

Ez egy vicc? Minek? Hogy utána írogasson ezer számra a sok barom aki még arra sem képes hogy elolvassa az adatlapot? :) Tapasztalataim alapján ami számít az az hogy milyen képeid vannak kinnt. Tovább nem sokan jutnak. Sajnos...

nida/az ÉLET egy nagy g..i mágus 2008.09.12. 17:19:25

Helló janomano, de rég láttalak, nem változtál semmit, ez remek:DDDD
nézd meg az új posztokat mennyi komment, látod csak szólnod kellett:))
a hollóból lett lány:)

ifj. Farkas Gyula · http://kosbor.blog.hu 2008.10.19. 17:35:59

Kedves Posztoló!

Azt írtad, fontos az egyediség. Ez mind igaz, de nekem nem hozott sikert. Vagy három éve regisztráltam egy népszerű társkeresőre, ahol is az alábbiakat írtam az adatlapra: "Nemkocka kosborgyűjtő kinetikus", továbbá kértem a szerkesztőket, javítsák ki a "Súly: ... kg" nevű rublikában a mértékegységet kg-ra, vagy pedig a tömegre kérdezzenek rá. Mondanom sem kell, garmadával kaptam a leveleket, hogy én mekkora álreg vagyok szeréntük. Hallottatok már ilyet?

Üdvözlettel:
ifj. Farkas Gyula
a BME mérnök-fizikus szakának IV. éves hallgatója kondenzált anyagok fizikája szakirányon
süti beállítások módosítása