Virtuális társkeresés

Mi végre hoztam ezt a blogot létre? - vetődik fel az átlagban ez a kérdés, főleg azokban, akik a virtuális társkeresést még úgy mélységében nem is próbálták ki. Bonyolult feladat önmagában is magunk mellé társat találni. A modern - szabadságtól terhelt - világunkban az emberek nemhogy közelednének egymáshoz, hanem a maguk kis mikrokozmoszait kialakítva - mint egy óriáscsillag felrobbanása után megmaradt apró, szakadt részei - távolodnak egymástól. A bizalmatlanság megakadályozza a régi formák, tradiciók, helyek hatékony mûködését s mindenki próbálkozik azzal, amit jónak gondol. Jó esetben. Mert vannak olyanok is, akik munkájukból és hobbijaikból kiindulva nem nagyon járnak idegen emberek közé és szûkös baráti körükben már nem találva senkit inkább megbékélnek a helyzettel és várnak a csodára: hátha a jószerencse eléjük sodor valakit. Vagy igen vagy nem. S aztán ebbôl születnek a rossz, megalkuvós házasságok. De szerencsére vannak, akik viszont hajlandóak aktívan is tenni magányuk megszüntetésért, méghozzá a technika legújabb vívmányának igen kényelmes módszerével: online társkeresôkbe jelentkeznek be. A mód kényelmes, mert otthoni karosszékbôl is mûvelhetô, kockázatmentes, mert a visszautasítás nem oly sértô, megalázó, mint pl. egy szórakozóhelyen, izgalmas, mert egyszerre részegítôen nagy számú delikvensbôl választhatunk, olcsó, mert a havidíj még mindig gazdaságosabb, mint bármilyen rendezvényre a belépô, tehát sok szempontból egy igazi jótétemény: DE NEM CSODASZER! Valójában ez is az élet leképezôdése, s itt is elôfordulnak bunkók, megtévesztô emberek, szórakozni-másokat átverni akarók, dilisek, lelki betegek, félrelépôk, mûveltek és mûveletlenek, érdekesek és unalmasak, lúzerek és nyerôk, szépek és nagyon csúnyák, kíváncsiskodók és rákattantak: miért is lenne ez jobb, mint a való világ, ha a szereplôi ugyanazok?! Viszont - ha valaki már gyakorlatra tesz szert, jó emberismerô, akkor itt ki tudja szűrni azokat, akik a negatív kategóriába tartoznak, akiket széles ívben el kell kerülni! Ebben a blogban próbálom majd összeszedni mindazt, amit eddig tapasztaltam, hogyan kell jó, informatív adatlapot készíteni, honnan tudhatjuk, hogy melyik adatlap kamu, NETikett, lúzerek és nyertesek, képek elemzése, levelezéstôl a randiig, társkeresô oldalak rangsora és sajátosságaik, kik és miért szórakoznak, biztonság, jó elsô levél, stb.... Szívesen veszem majd a hozzászólásokat, amelyek egyrészt majd árnyalni fogják a képet, másrészt remélem, a beküldött történetekkel szórakoztatva lehet megmutatni a netes ismerkedés hasznát, létjogosultságát, eredményeit és esetleges buktatóit, hogy a jogtalanul illetett negatív kritkát és indoklatlanul rárakodott - "Te miért itt ismerkedsz, hiszen te tök normális vagy?!" - értetlenkedést valami jobbító szándékú és hasznos kritikává, javaslatokká fordíthassuk.

Szemtelenül szemezz

2008.02.20. 14:00 Line24

Lassan profivá válok.

Érzem mit gondol a nő. Találkozok valakivel - először - és rámnéz - életben először - és látom a szemén, hogy tetszek-e neki vagy sem. Zavart, kissé csalódott és semmitmondó egyszerre. A gondolatai cikáznak agyában, szinte már hallom is őket: nem ilyennek képzeltem, nem ezt vártam, nem tetszik, most hogyan is bújjak ki ebből a szituból? Pedig egyszerű lenne: csak simán el kellene mondani őszintén, hogy nem, mert a pasik inkább az egyenes, egyszerû beszédet értik meg. Vagy diplomatikusan kitalálni egy fals magyarázatot a hirtelen közbejött elfoglaltságról. Persze a legjobb az igazsággal elôállni.
Nem kell kímélni senkit: az igazság, a "nem" úgyis kiderül és fájni fog. Állatokat sem kínozhatják már következmények nélkül, akkor a párkeresôket miért szabad?
A helyzetet - a saját oldalamról - nehezen tudom megoldani. Hogyan is tehetném? Rákérdezve, hogy mehetünk-e, beüljünk-e valahova, minden esetben "igen" a válasz. Erôsködni nem  kezdhetek el, hogy de mondd meg, ha nem, mert úgy érzem, hogy nem tetszem!

Ám mást is szoktam látni a női szemekben! Ha csillognak, ha merik vállalni a hosszú, mély pillantásokat, ha nem kapják el zavartan, akkor már tudom, hogy ott vagyok a szimpátia kapujában! Ezekért a pillanatokért érdemes élni: tudni, hogy valami jó elkezdôdôtt, tudni, hogy tetszel neki, hogy érdekled ôt. A kettônk közt feszülô energiák is megváltoznak ilyenkor: a rezgések egymásra hangolódnak, a taszításból hirtelen vonzás lesz. Akár egy "jedi", megérzem, hogy megváltozott az erô, s ebbôl merítek s dobódok fel, kapok új ötleteket és inspirációt. Egy sikeres találkozó nem fáradságot okoz, hanem új energiákkal tölt fel!

Egyszer elbeszélgettem egy jordániai származású sofőrrel: odakint nôtt fel és élte fiatalkorát. Megkérdeztem, hogyan tudnak ismerkedni a csadorba, az álarc mögé bújt avagy fejkendôt viselô muszlim lányokkal, akik közül - szerintem - nagyon nehéz lehet kiválasztani, a szimpatikust. Ráadásul a szigorú erkölcsök közt még szóba elegyedni is körülményes!
Talán ezért fejlődött ki náluk az az európai szemmel (de érdekes kifejezés ez ebben a szövegkörnyezetben) szinte hihetlen képesség, hogy mindent meg tudjanak állapítani egyetlen pillantásból: szavak segítsége nélkül, testbeszéd nélkül kommunikálnak! Egy-egy szempárba nézve mindent tudnak egymásról!
Ahogy a vakoknak sokkal érzékenyebb a tapintásuk, a hallásuk a látókhoz képest, úgy a társadalmi konvenciók által bekorlátozott párkeresőknek is sokkal kevesebb lehetőség által kell kialakítaniuk a kapcsolatot és eldönteniük, érdeklik-e egymást. Szavak nélkül, direkt kérdések nélkül, csak az ösztönök, csak a tudatlatti és feletti közvetítésével...

Ennek ellentéte a chat: nincs testünk, nincs ösztön, nincs szimpátia, csak a szavak, csak a gondolatok. Egy virtuális egyén, minden testiségtől, szexualítástól, feromontól mentesen. Az ilyen ismerkedés, saját személyünktől való elszakadás és más bőrébe való bebújás már régóta izgatja az emberiséget - gondoljunk csak a maszkabálokra, ahol egy-egy ügyes kreációval bárki felismerhetetlenné válhatott.
Páran elhanyagolhatónak tartották kommentjeikben a testiség jelentôségét (amivel én nem értek egyet): szerintük egy tartós párkapcsolatban a legfontosabb, hogy gondolkodásmódjuk stimmeljen s emellett jelentéktelen, hogy hogyan is néz ki a másik. Számukra bizonyosan  kitûnô terep a chat vagy akár a fényképmentes netes társkeresôk lehetôsége.

Fontosnak tartom mindkét típusú szimpátiát egyszerre: számomra kell mind az ösztönös, s mind a intellektuális vonzódás ahhoz, hogy fel tudjak oldódni és elgondolkodni egy közös jövôn. Soha nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy egy zsigerekig ható vad szex után beszélgetnünk és élnünk is tudni kell egymással!

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fvtr.blog.hu/api/trackback/id/tr64316588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

volante · http://volante.blog.hu 2008.02.21. 18:42:50

Az utolsó mondattal nagyon egyetértek. Egyúttal gratulálok a blogodhoz, bírom a stílusod.

janomano 2008.02.21. 23:34:45

Ja, line24-nek jó a stílusa, nics is vele baj.
Már azon gondolkodtam, mit lehet erre kommentelni...
Aztán beugrott a korábbi írásokból.
Azt írod, hogy "Páran elhanyagolhatónak tartották kommentjeikben a testiség jelentôségét (amivel én nem értek egyet)" Persze. Én sem.
De az eddigiekből nekem úgy jön le, hogy te pedig túlértékeled. És gondolom erre szeretél precedenst a saját írásaidból. Itt van pl. az a lány, akit hosszú göndör hajjal láttál a képen és rövid szőkével jelent meg, plussz 10 kg töblettel. Ez nekem még így nem perdöntő dolog. Neked az volt. Vagy talán a lány volt bunkóci a randin? Akkor pedig a gyors előzetes felmérésről szóló elméleted dől. (2-3 emil, telefon, sitty-sutty randi, nemteccik-kuka)

volante · http://volante.blog.hu 2008.02.22. 10:37:31

Ha külsőre nem jön be a másik, attól a ponttól szerintem eldöntött a kérdés. Esetleg jól kijönnek, de ha nincs meg a testi vonzalom, (szerintem) max. barátság lehet belőle - viszont a társkeresőn elsősorban nem barátokat keres a páciens, hanem kapcsolatot.

janomano 2008.02.22. 20:57:07

Talán igen, de tapasztalataim szerint nem ilyen egyszerű. Legtöbbször nem fekete-fehér, hanem mindenféle árnyalatok. És akkor jönnek az egyéb "zavaró" tényezők a képbe, mint intelligencia, humor, jóindulat (sic!), kisugárzás, empátia, stb, stb.

atleta.hu · http://www.atleta.hu 2008.02.27. 00:43:58

> Érzem mit gondol a nő. Találkozok valakivel - először - és
> rámnéz - életben először - és látom a szemén, hogy
> tetszek-e neki vagy sem.

Na ez az a szint, amikor vegleg el lehet felejteni a netes tarskeresest. Gratulalok, tovabblephet :). Innentol kezdve lathato, hogy miert eredendoen baromira hatekonytalan az egesz (meg akkor is az lenne, ha maguk a konkret tarskereso oldalak nem motivalnak a resztvevoket olyan viselkedesre, amitol meg sokkal inkabb az lesz).

Ami IRL nehany pillantas, az a neten 3-4-5 unalmas levelvaltas, plusz a csalodos randik, ahonnan nem fordulsz ki ugy egy lendulettel, mint ahogy a tekinteteddel otthagyod az ismeretlen erdektelen felet az utcan (bulihelyen, stb.)

Rékuc · http://fika.blog.hu 2008.02.27. 05:55:53

'Ha csillognak, ha merik vállalni a hosszú, mély pillantásokat, ha nem kapják el zavartan, akkor már tudom, hogy ott vagyok a szimpátia kapujában!'

ezt a Kiskegyedből ollóztad? :D

janomano 2008.02.28. 00:18:03

Rékuc: :-)

Atléta:
Egy nőben, egy társban, szerintem nem az a legfontosabb, hogy szép cicaszemeket tudjon villogtatni.
Így minden második lány ott lenne a szeren.
Naszóval: arra való a zinternet, hogy megismerjed a másikat.

Akkor legszögezhetjük (ugye?), hogy internet: 1. de jó fej, 2 személyes: de jó csaj. didzsó(személyes): 1. de jó csaj, 2. de jó fej.

De, ha szigorúan tudományosan nézzük, elvileg a neten mindkét feltétel teljesül egyidőben, optimális esetben. Arról nem beszélve, hogy a szellemi képességek terén elnyújtott időkeret áll rendelkezésre.

Persze, ez egy egyszerüsített séma, de alapjaiban szerintem jó.

atleta.hu · http://www.atleta.hu 2008.02.28. 00:53:05

janomano: > Egy nőben, egy társban, szerintem nem az a legfontosabb, hogy szép
> cicaszemeket tudjon villogtatni. Így minden második lány ott lenne a szeren.

Nem a szep cicaszemekrol szol a dolog, hanem a tekintetrol. Es nem a szepsegrol (az egy esztetikai kategoria, meg eleg szubjektiv is), hanem, hogy megerted-e, hogy mit uzen. Ez egy erdekes jatek, es aki nem ismeri ezt a jelzes rendszert, az oriasi hatrannyal indul. Tipikusan kozejuk tartoznak pl. azok az alakok, akiket a szorakozohelyeken latni, hogy egesz ejszaka ujabb meg ujabb csajokat probalnak fuzogetni.

> Így minden második lány ott lenne a szeren.

A legtobb no tud uzenni a nezesevel (vagy nem tudja eltakarni, nem tudom), de van, aki nem. Ilyen ertelemben 'ott vannak a szeren', de tudod ez egy kolcsonos jatek, hiaba nez rad hivogatoan valaki, ha nem tetszik. Jo, bezsebeled az elismerest, jol esik, de csak azert meg nem kezd ki vele az ember (ha nem nagyon reszeg es nincs nagyon keso ;) ). Itt nem egy ellenallhatatlan csabitasi technikarol, hanem egy kommunikacios modszerrol van szo.

Viszont a legtobb pasi meg nem tudja ezt ertelmezni. Pedig tok egyszeru: igen vagy nem. Binaris :) (altalaban)

> Akkor legszögezhetjük (ugye?), hogy internet: 1. de jó fej, 2 személyes: de jó
> csaj. didzsó(személyes): 1. de jó csaj, 2. de jó fej.

Igy van. Ebbol latszik a dolog hatulutoje. Az elso (internetes) strategia alapvetoen kevesbe optimalis, mint a masodik, ha - vegyuk ezt az egyszeru esetet - jo fej jo csajokkal akarsz talalkozni. A jofejseg kideritese sokkal ido- es munkaigenyesebb, mint a jocsajsage. (Persze az is osszetett dolog, mert nem csak a szepsegrol van szo onmagaban, de ez most mellekvagany lenne.) Vagyis az elso esetben X nobol elobb a jofejeket szurod ki, aztan a jofejek kozul azokat, akik neked nokent is bejonnek, mig a masodik esetben forditva. (Sot, ugye mivel nem csak a szepsegrol szol a dolog, ezert a masodik esetben a jofejseget es a kisugarzast egyszerre teszteled.) Az elso esetben egy rakat nore pazarolsz sok idot, a masodik esetben egy eloszurt tarsasagra szansz sokat. Nem irom fel a kepletet, menni fog magadtol is :).

> De, ha szigorúan tudományosan nézzük, elvileg a neten mindkét feltétel teljesül
> egyidőben, optimális esetben.

Es mint tudjuk az elmelet es a gyakorlat kozt elmeletileg nincs kulonbseg, gyakorlatilag viszont van. Elvileg megnezheted mindenkirol a kepet, mielott szobaalsz vele, gyakorlatilag nem. Elvileg a keprol kideul, hogy valaki bejon-e neked kulsore, gyakorlatilag gyakran nem.

> Arról nem beszélve, hogy a szellemi képességek terén elnyújtott időkeret áll rendelkezésre.

Nincs ra szukseg. Egy szorakozohelyen tobb, mint eleget lehet beszlegetni ahhoz, hogy eldontsd, akarsz-e masodik fordulot. Nem csak az ertelem szamit, hanem a stilus, nonverbalis kifejezes, stb. Raadasul ha nem eszetlenul a nagy o utan kapar valaki folyamatosan, akkor egeszen kellemes dolgok sulhetnek ki kellemesen kinezo, am belsoleg nem teljesen passzentos holgyekkel is. Gyakorlatilag ;)

janomano 2008.02.28. 22:02:03

atléta:

Ne haragudj, ha én is cincálok, általában nem szokásom, de van 1-2 dolog, amit nem értek. Világíts a homályba, lécci! :-)

"Így van. Ebbol latszik a dolog hatulutoje. Az elso (internetes) strategia alapvetoen kevesbe optimalis, mint a masodik, ha - vegyuk ezt az egyszeru esetet - jo fej jo csajokkal akarsz talalkozni. A jofejseg kideritese sokkal ido- es munkaigenyesebb, mint a jocsajsage. (Persze az is osszetett dolog, mert nem csak a szepsegrol van szo onmagaban, de ez most mellekvagany lenne.)"

Speciel a "alapvetően kevésbé optimális" összetett jelzőt alig tudtam értelmezni. Lehet helyette egy egyszerű "rossz". De nem stilisztikai tanfolyam ez.

"A jofejseg kideritese sokkal ido- es munkaigenyesebb, mint a jocsajsage."

Télleg!? :-o

Nem akarlak basztatni atléta (eskü), de azért
arra kiváncsi vagyok, hogy mér vagy ilyen dühös az internetes társkeresésre...
süti beállítások módosítása