Virtuális társkeresés

Mi végre hoztam ezt a blogot létre? - vetődik fel az átlagban ez a kérdés, főleg azokban, akik a virtuális társkeresést még úgy mélységében nem is próbálták ki. Bonyolult feladat önmagában is magunk mellé társat találni. A modern - szabadságtól terhelt - világunkban az emberek nemhogy közelednének egymáshoz, hanem a maguk kis mikrokozmoszait kialakítva - mint egy óriáscsillag felrobbanása után megmaradt apró, szakadt részei - távolodnak egymástól. A bizalmatlanság megakadályozza a régi formák, tradiciók, helyek hatékony mûködését s mindenki próbálkozik azzal, amit jónak gondol. Jó esetben. Mert vannak olyanok is, akik munkájukból és hobbijaikból kiindulva nem nagyon járnak idegen emberek közé és szûkös baráti körükben már nem találva senkit inkább megbékélnek a helyzettel és várnak a csodára: hátha a jószerencse eléjük sodor valakit. Vagy igen vagy nem. S aztán ebbôl születnek a rossz, megalkuvós házasságok. De szerencsére vannak, akik viszont hajlandóak aktívan is tenni magányuk megszüntetésért, méghozzá a technika legújabb vívmányának igen kényelmes módszerével: online társkeresôkbe jelentkeznek be. A mód kényelmes, mert otthoni karosszékbôl is mûvelhetô, kockázatmentes, mert a visszautasítás nem oly sértô, megalázó, mint pl. egy szórakozóhelyen, izgalmas, mert egyszerre részegítôen nagy számú delikvensbôl választhatunk, olcsó, mert a havidíj még mindig gazdaságosabb, mint bármilyen rendezvényre a belépô, tehát sok szempontból egy igazi jótétemény: DE NEM CSODASZER! Valójában ez is az élet leképezôdése, s itt is elôfordulnak bunkók, megtévesztô emberek, szórakozni-másokat átverni akarók, dilisek, lelki betegek, félrelépôk, mûveltek és mûveletlenek, érdekesek és unalmasak, lúzerek és nyerôk, szépek és nagyon csúnyák, kíváncsiskodók és rákattantak: miért is lenne ez jobb, mint a való világ, ha a szereplôi ugyanazok?! Viszont - ha valaki már gyakorlatra tesz szert, jó emberismerô, akkor itt ki tudja szűrni azokat, akik a negatív kategóriába tartoznak, akiket széles ívben el kell kerülni! Ebben a blogban próbálom majd összeszedni mindazt, amit eddig tapasztaltam, hogyan kell jó, informatív adatlapot készíteni, honnan tudhatjuk, hogy melyik adatlap kamu, NETikett, lúzerek és nyertesek, képek elemzése, levelezéstôl a randiig, társkeresô oldalak rangsora és sajátosságaik, kik és miért szórakoznak, biztonság, jó elsô levél, stb.... Szívesen veszem majd a hozzászólásokat, amelyek egyrészt majd árnyalni fogják a képet, másrészt remélem, a beküldött történetekkel szórakoztatva lehet megmutatni a netes ismerkedés hasznát, létjogosultságát, eredményeit és esetleges buktatóit, hogy a jogtalanul illetett negatív kritkát és indoklatlanul rárakodott - "Te miért itt ismerkedsz, hiszen te tök normális vagy?!" - értetlenkedést valami jobbító szándékú és hasznos kritikává, javaslatokká fordíthassuk.

Mire megoldás a online társkereső oldal?

2011.08.03. 21:17 Line24

Le vagyok nyűgözve sok ember naivitásán, amikor a csalódásairól beszél, főleg ha az a netes társkeresésről szól. Mintha a huszonegyedik század újdonsága egyszerre megszüntetné az emberi gyarlóságot és tökéletes színben tüntetne fel minket a hibáink ellenére. Mintha az új rendszer eltörölné a hazugságot, a csúsztatást, a nem várt plusz kilókat és a program igazi csodatevőként, jól megírt rutinjai segítségével azonnal kiszűrné nekünk a nagy katyvaszból az igazit! Azt, akit mi, társkeresők eddig csak nagy nehézségek árán tudtunk megtenni.
Nyissuk már fel a naivák szemét! Amíg bárhol is ember van a rendszerben, onnantól garantált a csalódás, a félreértés, és az átverés. Az online társkeresők csak a fórumot biztosítják ahhoz, hogy hozzáférj olyanokhoz, akikhez talán soha nem tudnál. De ettől még a társkeresés néha fájdalmas procedúra marad, hiszen a két nem találkozik, felmérik egymást, majd döntenek. S ez nem mindig jó magunkra nézve.
Maradt az először a külsőségek alapján, majd a személyiség alapján ítélő mérce: ha a való életben sem vagy egy 180+-os herceg vagy királykisasszony, akkor a nettől se várj éles fordulatot a "piaci" megítélésedben! Itt csak másodsorban számít a jó szöveg, a szépen kitöltött adatlap: ha eleve szimpatikus vagy kapsz választ, ha nem, akkor maximum egy jó kedélyű levelezésig jutsz el. Mert mindenki a fényképet nézi és csak ha rendben találtatott, jöhet a szöveg.
A hímeknek ráadásul egy-egy frappánsnak (tűnő) bemutatkozással is elő kell rukkolniuk, ha valóban kaszálni szeretnének és kitűnni a tömegből. Hiszen míg a lányok ülnek, várnak és törölnek, addig a fiúknak mocorogniuk kell.


Írni, állítani, a tényeket szépíteni lehet és szokás is. Mindenki végtelenül megbocsátó önmagával szemben és rettentően kritikus, ha mások adatlapjáról van szó. Sűrűn hallottam júzereket degradálóan nyilatkozni náluk szebb, műveltebb, kreatívabb (fénykép és adatlap alapján) társkeresőkről. A nagy választék megbolondít sokakat. Ráadásul ebben az országban általános probléma az objektív önértékelés hiánya, amit a rendszeresen futó tehetségkutatókba nagy számmal jelentkező dilettánsok is bizonyítanak. E kettő keveréke pedig eleve kódolja az egész rendszer egyre alacsonyabb hatásfokát.
De a "randivonal" szűzeknek mindez ismeretlen.
- Néhány ismerősnek már sikerült - gondolják -, pedig a Magdi/Béla nem is olyan jó csaj/pasi mint én! Akkor nekem miért ne menne még könnyebben?
Majd belevág, azzal a hiú ábránddal, hogy egy hét múlva randizik és egy hónap múlva már költözik is a tuttiba. De nem! Mert csodaszer nincs, csoda nő és csoda férfi sem, aki kirántja sérült lelkünket a válságból, ha nem állunk készen. Nincs csodarendszer, ami azonnal az IGAZIT köpi ki a keresésnél. És nincs semmi, ami a szerencsét tudná helyettesíteni: mert óriási szerencse kell (vagy rengeteg kompromisszum) ahhoz, hogy ráleljünk arra, aki kielégíti vágyainkat.

S nincs olyan ismerkedési mód, ami kiküszöbölné az első találkozás gyomorszorító és egyben sorsdöntő eseményét.
A valóság ekkor találkozik össze a virtualitással. Itt fejeződik be a játék és fordulnak komolyra a dolgok. Ekkor lesz leformatálva minden, ami eddig a neten történt és kezdődik el a kőkemény szelekció! Ha személyes kisugárzás, ha a külső és a viselkedés nem stimmel már mehet is a levesbe az ifjú partnerjelölt. A visszautasítás - legyen az burkolt vagy egyértelmű - pedig fájdalmas, de nem a rendszer hibája, hanem a benne is megtalálható, de a közvetlenül mellettünk élő embereké!

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fvtr.blog.hu/api/trackback/id/tr543123663

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csillaggyermek 2011.08.04. 15:24:06

A virtuális társkeresés nem más, mint egy nagylyukú rosta, melyen főleg életkor és külső alapján lehet gyorsan szűrni. ebben hatékony. Esetleg még utána alapvető jómodorra, etikettre, alap humorérzékre lehet egy kéteset csapni a kaszával. De utána szerintem online több energia az ismerkedés mint élőben. Több heti levelezés után lehet annyi információm, mint egy órás beszélgetés alatt, miközben bukom a testbeszédet.

Ha úgy hozza az élet, hogy visszacsöppenek, akkor majd küldök vendégcikkeket :)

GatyaPityu 2011.08.10. 09:38:53

Nocsak, több mint egy év után új post??
Sok újdonságot nem olvashattunk a szövegben.
Én már nagyon irigylem ezért a csajokat, hogy nekik elég csak nyitott szájjal ülni, és várni, hogy sült galamb a szájukba érkezzen... Eléggé frusztráló érzés, hogy több mint száz elküldött levélre gyakorlatilag az égvilágon semmilyen válasz nem érkezik, és aki ír, az is csak lepattint...

udvari bolond 2011.08.12. 11:28:04

mindig is akartam írni,hogy rossz a blog címe, ez nem virtuális, amiről szól, hanem teljesen valódi, csak az eszköze, fóruma más. on-line társkeresés.

ahogy azt a poszt is írja.

RupertJones 2011.08.27. 21:44:49

Azt mindenki kihagyja a számításból, hogy a társkeresés alapvetően egy üzleti vállalkozás.

Csak házassági szerződés nem készül. Nem számít, milyen magas vagy, milyen jók a génjeid (ahogyan Szendi Gábor téved), a nő alapvetően gazdasági szempontok alapján választ. Téves az a gondolkodás, hogy amikor felméri a pasas gazdasági hátterét, akkor a saját gyermekei jövőjére gondol. Nem rájuk, hanem saját magára, a saját jövőjére.

Ezért hasonlít a virtuális társkeresés, majd a találka egy felvételi elbeszélgetéshez. A nő a HR-es, a férfi pedig felvételt szeretne nyerni az "állásra".

Persze a gazdaságilag jól eleresztett pasasoknál ez megfordul. Immáron nem a nő választ, bármennyire is szeretné ezt hinni, hiszen a "vezér(igazgató) immáron a férfi, aki azt kap meg, akit akar.

Szégyen ez? A társadalom bevett előítéletei szerint igen, mert nem így kellene lennie, alapvetően az érzelmeknek kellene dominálnia.

Van egy rossz hírem. Sajnos nem így van. A mai, "modern nő" először feltérképezi a férfit (főként gazdaságilag) - persze külsőleg is, hiszen ki akarna összefeküdni egy bányarémmel, vagy egy gályarabbal, de persze mindent lehet kompenzálni valahogyan - és AZTÁN (ezen van a hangsúly), UTÓLAG eldönti, hogy szerelmes lesz-e, vagy sem.

Ez az evolucionista elmélet, amelynek egyes elemeiben van ráció.

Persze azzal is lehet vitatkozni, nem téveszti-e össze a nő a pénzből, a vagyonból származó magabiztosságot és hatalmat, a valódi, emberből fakadó habitussal és ezt a CSODÁLATOT nevezi-e a szerelemnek (ami nem az), de ez már messzire vezetne...

GatyaPityu 2011.08.31. 18:41:49

@RupertJones:
Kiváló komment, ennél jobban képtelenség lenne összefoglalni a lényeget. Good job!

RupertJones 2011.09.06. 08:51:44

@Atro: Mindig is azt szerettem volna, ha nincsenek ilyen tapasztalataim, de a nők mindig rácáfoltak a bennem élő idealistára.

2011.09.11. 22:18:33

De nyilván értelmes ember nem feltételezi, hogy a társkereső oldalakon kizárólag szuper megbízható és tökéletes emberek vannak, egyszerűen egy leképzeése a valóságnak..

RupertJones 2011.09.16. 15:39:25

@marantzinka: Éppenhogy nem a valóság leképezése, hanem idealizálása folyik. S egyfajta evolúciós kiválasztódási folyamat, megspékelve a fogyasztói társadalom által az emberekbe sulykolt, "fogyassz, csak egyszer élsz" szlogennel. Így aztán a nők is úgy fogyasztják a férfiakat, mint a (fél)tartós fogyasztási cikkeket, mindig egy használati utasítást használva hozzájuk, az övékét. Aztán, ha a cikk, vagyis a férfi elromlik, szemétre hajítják, lévén inkább egy újat vesznek, mintsem a régit javítanák ki.

Ezért nem javíthatóak az esetek nagy részében a megromlott kapcsolatok.

SShadow · http://www.poet.hu/szerzo/Sshadow?r=1 2011.12.15. 14:40:07

@RupertJones: Nagyon jól leírtad a lényeget.

A mai elferdült értékrend jól megmutatkozik a netes ismerkedésben. Viszont én kiegészíteném azzal, hogy a nők pénz iránt táplált érzelmei igencsak valóságosak és nyugodtan nevezhetők akár szerelemnek is :)
Lehet ez nem is a nők hibája egyszerűen így vannak kitalálva. Anno az őskorban biztos vagyok benne, hogy a fizikailag erősebb egyedekért rajongtak a nők mivel akkor az kellett a túléléshez, ma már nem. Hiába na, ez az evolúció.

Ezt én is így látom, meg beszélgettem erről ismerőssel is és ő is erre a következtetésre jutott.

Max & Maxina · www.maxandmaxina.blog.hu 2012.10.27. 10:34:20

hm. "S nincs olyan ismerkedési mód, ami kiküszöbölné az első találkozás gyomorszorító és egyben sorsdöntő eseményét."
miért? miért kellene így lennie? miért kell egy első találkozástól, vagy sorban a huszadiktól is akár sorsdöntő élményt várni?? miért nem lehet ez egy kaland, egy könnyed játék? mit veszíthetek? egy illúziót talán? és? miért kell illúziókkal és elvárásokkal belevágni egyáltalán. ha már találkozol, a legrosszabb az lehet, hogy nem tudtok még két mondatot sem váltani. ez pedig nem szokott előfordulni. ha pedig már tudtok beszélgetni, kicsit nyitottá válni, akkor lesz egy rossznak már nem mondható, közepes, vagy akár jó egy-két órád. és ki tudja? én mindig így találkoztam. és sohasem csalódtam. ismerkedtem. vannak barátaim így. és van egy élettársam is. így. és élveztem a társkeresés és a találkozások minden percét.

becsajozok.hu · http://becsajozok.hu 2014.12.30. 05:17:25

@Max & Maxina: Így igaz. Ráadásul a társkeresés tanulható folyamat, meg lehet változtatni a gyomorgörcsöt...

Szalai Edith 2016.05.01. 22:18:48

Minap találtam egy INGYENES társkeresőt ezt osztanám meg veletek www.felszedlek.hu.

AndiPlusz 2017.07.14. 16:33:32

Végre találtam egy olyan társkereső oldalt, ami ingyenes és teljesen normális emberek vannak fent: www.elsotalalkozas.hu
süti beállítások módosítása