Virtuális társkeresés

Mi végre hoztam ezt a blogot létre? - vetődik fel az átlagban ez a kérdés, főleg azokban, akik a virtuális társkeresést még úgy mélységében nem is próbálták ki. Bonyolult feladat önmagában is magunk mellé társat találni. A modern - szabadságtól terhelt - világunkban az emberek nemhogy közelednének egymáshoz, hanem a maguk kis mikrokozmoszait kialakítva - mint egy óriáscsillag felrobbanása után megmaradt apró, szakadt részei - távolodnak egymástól. A bizalmatlanság megakadályozza a régi formák, tradiciók, helyek hatékony mûködését s mindenki próbálkozik azzal, amit jónak gondol. Jó esetben. Mert vannak olyanok is, akik munkájukból és hobbijaikból kiindulva nem nagyon járnak idegen emberek közé és szûkös baráti körükben már nem találva senkit inkább megbékélnek a helyzettel és várnak a csodára: hátha a jószerencse eléjük sodor valakit. Vagy igen vagy nem. S aztán ebbôl születnek a rossz, megalkuvós házasságok. De szerencsére vannak, akik viszont hajlandóak aktívan is tenni magányuk megszüntetésért, méghozzá a technika legújabb vívmányának igen kényelmes módszerével: online társkeresôkbe jelentkeznek be. A mód kényelmes, mert otthoni karosszékbôl is mûvelhetô, kockázatmentes, mert a visszautasítás nem oly sértô, megalázó, mint pl. egy szórakozóhelyen, izgalmas, mert egyszerre részegítôen nagy számú delikvensbôl választhatunk, olcsó, mert a havidíj még mindig gazdaságosabb, mint bármilyen rendezvényre a belépô, tehát sok szempontból egy igazi jótétemény: DE NEM CSODASZER! Valójában ez is az élet leképezôdése, s itt is elôfordulnak bunkók, megtévesztô emberek, szórakozni-másokat átverni akarók, dilisek, lelki betegek, félrelépôk, mûveltek és mûveletlenek, érdekesek és unalmasak, lúzerek és nyerôk, szépek és nagyon csúnyák, kíváncsiskodók és rákattantak: miért is lenne ez jobb, mint a való világ, ha a szereplôi ugyanazok?! Viszont - ha valaki már gyakorlatra tesz szert, jó emberismerô, akkor itt ki tudja szűrni azokat, akik a negatív kategóriába tartoznak, akiket széles ívben el kell kerülni! Ebben a blogban próbálom majd összeszedni mindazt, amit eddig tapasztaltam, hogyan kell jó, informatív adatlapot készíteni, honnan tudhatjuk, hogy melyik adatlap kamu, NETikett, lúzerek és nyertesek, képek elemzése, levelezéstôl a randiig, társkeresô oldalak rangsora és sajátosságaik, kik és miért szórakoznak, biztonság, jó elsô levél, stb.... Szívesen veszem majd a hozzászólásokat, amelyek egyrészt majd árnyalni fogják a képet, másrészt remélem, a beküldött történetekkel szórakoztatva lehet megmutatni a netes ismerkedés hasznát, létjogosultságát, eredményeit és esetleges buktatóit, hogy a jogtalanul illetett negatív kritkát és indoklatlanul rárakodott - "Te miért itt ismerkedsz, hiszen te tök normális vagy?!" - értetlenkedést valami jobbító szándékú és hasznos kritikává, javaslatokká fordíthassuk.

Viva la Komment!

2008.07.21. 14:00 Line24

Rendszeresen elolvasom a kommenteket, mégha többségében nem is reagálok rájuk... A nagyon-nagy többség reakciója jópofa, értelmes, sokszor egybevág az én véleményemmel, sokszor nem, de mégis korrektnek hiszem. A legutolsó postra adott pár igen ellentétes vélemény - hozzácsapva az utóbbi egy évem "átolvasott" élményeit - viszont már válaszra ösztönzött...

Még soha nem sikerült sem nekem - sem egyéb más postírónak - olyan történést, véleményt leírni, amivel mindenki egyetértsen, amelybe legalább egyvalaki ne kössön bele. Vannak, akik mulyának tartanak, vannak, akik vér bunkónak ugyanazért a cselekedetért. Ennyire különbözőek lennénk?

Előző postunk arról szólt, hogy vajh az első rosszul sikerült randin milyen taktikákat alkalmazhat a hölgy, aki kellemetlen helyzetéből szabadulni akar: megmondja-e őszintén, hogy nem tetszik neki a jelölt avagy inkább más, kevésbé bántó kifogásokat hozzon fel?  Parázs vita indult el, hogy ki a bunkó: aki beletapos egy másik vétlen (hiszen csak egyszerûen nem jön be a külseje/kisugárzása/gesztusa) lelkébe avagy az, aki nem hívja fel annak figyelmét az igazságra és kitalál valami álcaindokot? A kérdés által gerjesztett kommentvita gyökeresen eltérő nézőpontokra világított rá. Igazán ügydöntő érvek nem jelentek meg egyik oldalon sem, sőt, egyes esetekben még észérvek sem! Ebből gondolok arra, hogy ez az egész kommentelés inkább aról szólhat, hogy kit milyen kedvében talált a post, úgy fog reagálni rá. Mert
- itt kiélhető a névtelenség által biztonságossá tett beszólási vágy,
- ha épp utálom a pasikat/nőket, akkor beszólok nekik, témától, állásponttól függetlenül, csak fájjon annak a nemnek, amelyen bosszút akarok állni
- ha otthon hazudtam avagy az előző randimon átvágtak -, akkor itt az őszinteséget fogom hangsúlyozni, hátha így kiegyenlíthetem a rossz lelkiismeretem
- ha épp elmondták a problémát őszintén, amivel nagyon megbántottak, akkor a névtelen kommentíró a gyengédség és tapintat mellett fog kardoskodni.

Visszatérve az előző post témájához és azokhoz a virtuális úriemberek/úrihölgyek véleményéhez, akik az őszinteség szent harcosai, s a feltétlen őszinteség mellett érvelnek. Komolyan gondolják vajh? Megnézném az arcukat, amikor az első randin valóban - építő jellegű kritika formájában - megkapják egy szinte vadidegentől:
- Bocs, de olyan topisan vagy felöltözve, hogy szégyelnék veled így beülni bárhova is.
- Annyira ronda az orrod, hogy ezzel soha nem tudnék megbarátkozni.
- Olyan dagadt/gizda vagy, hogy bottal sem érnék hozzád!
- Hazudtál a magasságoddal és az ápoltságoddal kapcsolatban, így szóba se akarok állni veled!
- Szinte már semmi közöd az elküldött fotóidhoz, azóta már megöregedtél, elhíztál, elpetyhüdtél...
- Olyan unszimpatikus vagy, hogy egyáltalán nem akarok veled beszélgetni!
Szinte csupa külsőségeket soroltam fel, hiszen ezt lehet megállapítani az első pillanatban. S ezek azok a dolgok, amiken nem lehet igazából (vagy nagyon nehezen) segíteni: ezek adottságok! S minek megbántani embereket olyannal, amiről nem feltétlenül csak saját maguk tehetnek, de közben meg taszítóan hatnak a másik félre? Miért kell beletaposni lelkükbe még jobban a szükségesnél? Elég nagy krízis lesz nekik a kudarcot is feldolgozni, s ha még egyesek - a kegyetlen őszinteségükkel - rá akarnak tenni egy lapáttal és felhozzák a kudarc igazi indokát is, akkor mit érnek el vele? Szadista kis lelkecskéjük kielégülést nyer? Szóval senki ne jöjjön nekem azzal, hogy az első randin a képébe kell mindenkinek vágni az igazságot, - főleg ha az egy adottsággal kapcsolatos -, mert annak fogalma sincs miről beszél! Ő még biztosan nem randizott neten keresztül vadidegenekkel, még soha nem került ilyen helyzetbe! Csak a kommentelés ősi virtusa - a beszólok mindegykinek és keménykedek egyet -, hajtja.
S ha esetleg anno egyszer mégis megtette? Akkor csak gratulálni tudok neki ahhoz, hogy mennyire megbánthatott egy szeretetre vágyó másik ember lelkébe!

Befejezésül: mindezek után nem tudom elhinni, hogy vannak a pszichológusok és párkapcsolati segítôk közt olyanok, akik képesek olyan tanácsokat adni, amivel helyre tudják pofozni minden ember magánéletét, mert NINCS AZONOS VÉLEMÉNY! Még itt sem tud kialakulni, abban, hogy egy elvetélt randin megmondjuk-e a másiknak őszintén, hogy nem tetszik avagy inkább kíméljük a lelkét és mismásoljuk el? Akkor hogyan lehetne igazságot tenni egy házastársi vitában egy kívülállónak? Szóval minnél több egyedből áll egy közösség, annál nehezebb jót tenni, annál nehezebb olyan kijelentést tenni vagy akár olyat cselekedni, amit mindenki jónak talál, mert marhára különbözőek vagyunk!
Szóval, ami jó egyiknek az biztosan nem lesz jó a másiknak: azt hiszem ez az egyetlen fix szabály az életben!

18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fvtr.blog.hu/api/trackback/id/tr58309803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Reisz Manfréd 2008.07.21. 16:08:10

"...az őszinteség szent harcosai ... Komolyan gondolják vajh?"

Nos, mivel engem mindig a mismásolással koptattak le, így csak azt tudom, hogy az xarul esik, mert nem tartanak méltónak az őszinte beszédre.
Még sosem éreztem azt, hogy vége a világnak, ha valaki kritikával, így a tények közlését valószínűleg minden összeomlás nélkül el tudnám viselni.

Szóval, csak a magam nevében: igen, komolyan gondolom.

nitro1 2008.07.21. 21:56:17

Teljes mértékben egyetértek az előttem szólóval. Ugyanis, ha olyan dolgot említ a másik, amin lehet javítani, vagy amit esetleg az ember maga észre sem vesz magán, máris tanult valamit. A mismásolás nem jó semmire. Persze a tapintat is fontos. Nem feltétlen a ma divatos "jól megmondom az arcába, oszt kész" stílus a nyerő. Lehet kultúráltan is véleményt közölni. Egyébként meg ha az ember negatív kritikát kap nem kell rögtön öngyilkosnak lenni. Humorosan is fel lehet fogni. Például így:
-Ja, topis? Egy pillanat, levetkőzök, aztán mehetünk. :)
-Majd megbarátkozol vele, ha megismered, mire képes. :oD
-Épp hízó/fogyókúrán vagyok egy betegség miatt, ami a szexelvonás miatt jött elő...
-Csak tesztelek, hogy bedőlsz-e ilyesminek. :-)
-Sehol nem írták, hogy friss fotó kell, te sem mondtad, hogy olyat küldjek. :-)
-Oké, akkor ugorjuk a beszélgetést, és térjünk a tárgyra. ;)
Lehet, hogy kicsit túlzásba vittem. :-))

Reisz Manfréd 2008.07.21. 23:36:47

Jaja, afkórsz, ahogy nitro1 mondta. Ha, tegyük fel, kicsit "vastagabb" az illető, mint szeretnénk, akkor azt meg lehet kultúráltan is mondani, és nem kell feltétlenül a "te hájas vagy, baszki, mint egy tohonya hízódisznó"-stílusban előadni.

Kincy (törölt) 2008.07.23. 12:39:15

Amikor én társkereséssel próbálkoztam a neten és utána jött a személyes találkozás, természetesen mindig néztem, hogy milyen a partnerem külseje. Ez alatt azt értem, hogy meg kellett lennie a személyes higiéniának és persze a minimális vonzalomnak. DE.
Jelenlegi páromat amikor megismertem, nem kifejezetten "szerettem bele" a külső adottságaiba, nem olyan volt, mint akire azt mondják a csajok, hogy "Hűűű, micsoda pasi, oda nézz!", inkább átlagos. Viszont ahogy egyre jobban megismertem, annál jobban kezdett tetszeni.
Ezzel csak azt szeretném kifejezni, hogy alapvetően nem kell rögtön elsőre valakit dobni, csak mert nem tökéletes, és ha az illető csak kicsit tér el attól, amilyen külsejű személyt képzelünk el magunknak, időt kell adni, hisz a belső megszépíti a külsőt.

Line24 2008.07.23. 16:25:40

Nicholette!
Egymástól igen távoli malmokban ôrlünk! Téged nem bûvölt el, de én pedig azokról az esetekrôl beszélek, amikor egyenesen taszít a másik megjelenése! Elsô pillanatban unszimpatikus vagy számodra ronda egyénbe te sem szerettél volna bele és adtál volna neki még 1 esélyt!!!!

Kincy (törölt) 2008.07.24. 09:24:34

Persze, igazat adok neked, csak gondoltam megosztom a velem történteket és gondolataim.
Én kb. egy hónapot voltam csupán fent egy ilyen oldalon és bár, "választottam" volt az első, akivel személyesen is találkoztam, jómagam is tapasztaltam, hogy nem minden(ki) az, aminek(-akinek) látszik.
A probléma valós, a megoldás nem feltétlenül a kíméletlen megmondás, az ember nem szereti magát barátokkal sem, nemhogy vadidegenekkel ilyen szituációba keverni.

Quint 2008.07.29. 08:54:58

Aki tisztában van magával, erényeivel, gyengéivel, az leginkább azt fogja mondani erre a kérdésre, hogy a legjobb az őszinteség, a korrekt véleménnyilvánítás. Mindezt olyan formában, stílusban, hogy az ember tudja magáról, hogy ő se isten, neki is megvannak a hibái.
Nekem is volt ilyen történetem, szegény lány több okból sem jött be, és tudtam, bármilyen kedves, okos, figyelmes és mindenféle jó lesz (nem lett), nem fogok beleszeretni. De nem akartam megbántani, és nem mondtam meg neki, hogy mi a véleményem, szerintem mikben kéne változtatnia.
Azután én lettem a közellenség, és a bunkó pasi, aki nem hívja. És persze próbálkozik szegény továbbra is, de ha akkor őszintén és kultúráltan egymás tudtára hozzuk, hogy kinek mi a meglátása a másikról, már sokkal előrébb járna, és én is gyarapodtam volna egy építő kritikával. Szóval a lényeg az építő kritika, ha az őszinteség nem öncélú, akkor inkább az, mint a szőnyeg alá söprés.

zsannie · http://www.zsannie.blog.hu 2008.08.04. 19:53:18

Én is komolyan gondoltam, hogy meg kell mondani az igazat. Annak nincs értelme, hogy a másikat hamis illúziókban ringassuk, mert akkor esetleg beleéli magát és akkor jön igazán csak a lelki törés. De úgy gondolom az őszinte véleményt is meg lehet mondani diplomatikusan. Ahelyett, hogy: "Olyan unszimpatikus vagy, hogy egyáltalán nem akarok veled beszélgetni!" lehet akár azt is mondani: bocs, úgy érzem nem illünk össze.

Rqi 2008.08.08. 15:18:44

Csak egy mondatodhoz szeretnék hozzászólni:

"Befejezésül: mindezek után nem tudom elhinni, hogy vannak a pszichológusok és párkapcsolati segítôk közt olyanok, akik képesek olyan tanácsokat adni, amivel helyre tudják pofozni minden ember magánéletét, mert NINCS AZONOS VÉLEMÉNY!"

Ugye abban azért egyetértünk, hogy lézetik olyasmi: az Igazság. Ami független tőlünk, személyiségünktől, vagy éppen perspektívánktól.
Nos, ha létezik ilyesmi, akkor talán nem haszontalan időtöltés megvizsgálni azt, hogy az egyes vélemények közül melyik esik közelebb ehhez, és melyik áll távolabb tőle. Mint ahogyan elég fontos lehet erőfeszítéseket tenni annak érdekében, hogy saját véleményünket közelítsük némiképp ehhez az Igazsághoz.

Persze lehet úgy is gondolkodni, hogy nincsen ilyen Igazság. Csak félek tőle, onnan kezdve okafogyottá válik mindenféle kommunikáció, vagy igyekezet arra nézve, hogy egy picivel bölcsebbekké váljunk. Onnan kezdve vélemények vannak - az enyém, a szomszédomé, Buddháé, vagy éppen Charles Mansoné - mindenesetre ezek grammra pontosan ugyanannyit érnek, és legfeljebb ízlés, vagy a véletlen kérdése, hogy éppen melyiket érezzük szívünkhöz közelebb állónak.

Valóban, én ezt nem szívesen fogadnám el.

danesdzsu2 2008.08.12. 11:09:32

Biztos rosszul esne a kritika, de ha javítani akarok az esélyeimen, akkor azt jelentősen megkönnyíti egy őszinte vélemény, mert tudni fogom, min kéne változtatni.

Persze, tapasztalataim szerint nőktől őszinteségre számítani felesleges.

Martika 2008.08.13. 21:15:25

Hat egy biztos, ez a blog egyre szarabb es szarabb lesz...

Line24 2008.08.18. 13:29:52

Martika! De még mindig jobb, mint a te értelmesen és tartalmasan értékelô kommented...

cézár · http://vacsora.blog.hu/ 2008.08.22. 16:26:43

Line24 közben úgy tűnik, hogy megtalálta a párját, ezért nincsenek új randik és tapasztalatok...
Így valóban vége a blognak...

Sanyi · http://www.yoopyou.hu 2008.08.31. 22:36:44

A legtöbbeteknek igaza van.

De azért nézzétek a net jó oldalát is, hiszen nem csak társkereső oldalak vannak nem "barátkozó" oldalak is mint pl a Yoopyou vagy iwiw.

atleta.hu · http://www.atleta.hu 2008.09.05. 00:10:24

A webszerverem referer logja vezetett vissza :), es ez a mondat - bar lathatoan nem ez a lenyeg - szemenutott. Mentsegemre legyen mondva, hogy kiemelted szep vastagon :)

> Befejezésül: mindezek után nem tudom elhinni, hogy
> vannak a pszichológusok és párkapcsolati segítôk
> közt olyanok, akik képesek olyan tanácsokat adni,
> amivel helyre tudják pofozni minden ember
> magánéletét, mert NINCS AZONOS VÉLEMÉNY!

A pszichologus meg a parterapeuta nem feltetlenul es elsosorban tanacsot ad, hanem segit megerteni a problemaidat. Mert a parkapcsolatokban a nem trivialis problemakat eleg nehez megerteni, es altalaban azert, mert mashonnan (pl. gyerekkorbol) hoztuk oket. A trivialis problemakhoz (dagadt vagy sovany vagy, budos vagy, hulye vagy, stb.) meg nem kell psycho, mert abbol ugyse lesz par. Joesetben. Ha lesz, akkor viszont el kell menni pszichologushoz :)

fraki 2008.09.12. 19:45:05

nitro1 2008.07.21. 21:56:17

Ezekkel a vicceskedésekkel csak rontanál a helyzeten.
süti beállítások módosítása