Virtuális társkeresés

Mi végre hoztam ezt a blogot létre? - vetődik fel az átlagban ez a kérdés, főleg azokban, akik a virtuális társkeresést még úgy mélységében nem is próbálták ki. Bonyolult feladat önmagában is magunk mellé társat találni. A modern - szabadságtól terhelt - világunkban az emberek nemhogy közelednének egymáshoz, hanem a maguk kis mikrokozmoszait kialakítva - mint egy óriáscsillag felrobbanása után megmaradt apró, szakadt részei - távolodnak egymástól. A bizalmatlanság megakadályozza a régi formák, tradiciók, helyek hatékony mûködését s mindenki próbálkozik azzal, amit jónak gondol. Jó esetben. Mert vannak olyanok is, akik munkájukból és hobbijaikból kiindulva nem nagyon járnak idegen emberek közé és szûkös baráti körükben már nem találva senkit inkább megbékélnek a helyzettel és várnak a csodára: hátha a jószerencse eléjük sodor valakit. Vagy igen vagy nem. S aztán ebbôl születnek a rossz, megalkuvós házasságok. De szerencsére vannak, akik viszont hajlandóak aktívan is tenni magányuk megszüntetésért, méghozzá a technika legújabb vívmányának igen kényelmes módszerével: online társkeresôkbe jelentkeznek be. A mód kényelmes, mert otthoni karosszékbôl is mûvelhetô, kockázatmentes, mert a visszautasítás nem oly sértô, megalázó, mint pl. egy szórakozóhelyen, izgalmas, mert egyszerre részegítôen nagy számú delikvensbôl választhatunk, olcsó, mert a havidíj még mindig gazdaságosabb, mint bármilyen rendezvényre a belépô, tehát sok szempontból egy igazi jótétemény: DE NEM CSODASZER! Valójában ez is az élet leképezôdése, s itt is elôfordulnak bunkók, megtévesztô emberek, szórakozni-másokat átverni akarók, dilisek, lelki betegek, félrelépôk, mûveltek és mûveletlenek, érdekesek és unalmasak, lúzerek és nyerôk, szépek és nagyon csúnyák, kíváncsiskodók és rákattantak: miért is lenne ez jobb, mint a való világ, ha a szereplôi ugyanazok?! Viszont - ha valaki már gyakorlatra tesz szert, jó emberismerô, akkor itt ki tudja szűrni azokat, akik a negatív kategóriába tartoznak, akiket széles ívben el kell kerülni! Ebben a blogban próbálom majd összeszedni mindazt, amit eddig tapasztaltam, hogyan kell jó, informatív adatlapot készíteni, honnan tudhatjuk, hogy melyik adatlap kamu, NETikett, lúzerek és nyertesek, képek elemzése, levelezéstôl a randiig, társkeresô oldalak rangsora és sajátosságaik, kik és miért szórakoznak, biztonság, jó elsô levél, stb.... Szívesen veszem majd a hozzászólásokat, amelyek egyrészt majd árnyalni fogják a képet, másrészt remélem, a beküldött történetekkel szórakoztatva lehet megmutatni a netes ismerkedés hasznát, létjogosultságát, eredményeit és esetleges buktatóit, hogy a jogtalanul illetett negatív kritkát és indoklatlanul rárakodott - "Te miért itt ismerkedsz, hiszen te tök normális vagy?!" - értetlenkedést valami jobbító szándékú és hasznos kritikává, javaslatokká fordíthassuk.

Kudarcos kommunikációim - Olvasói levél

2007.09.25. 09:22 Line24

Béla nevű hölgy tollából:

Az utóbbi napokban elment a kedvem a társkeresők látogatásától, de tegnap nem tudtam aludni, gondoltam felnézek az egyikre, hátha van más insomniás is rajtam kívül. Az online listát nézegetve kiszúrtam egy pasit, írtam neki. Válaszolt. Első körben ugye mindenki meséljen magáról. Neki "értékrendje van" és ehhez tartja is magát! Hűűűű! Nekem meg két lábam és állok rajtuk. Kérem szépen, az "elveim vannak", önmagában eléggé kevés. Mindenkinek vannak elvei. A kunszt abban rejlik, hogy melyek ezek. Másrészről aki folyamatosan hangoztatja őket és mögéjük bújik, annak nem életvezetése van, hanem....nem is tudom... pajzsa. Hiszek abban, hogy az embereket a tetteik határozzák meg. Ugye aki tudja, csinálja, aki nem, tanítja. (Mondom ezt én, amikor tanárként is dolgozom:) Mindegy, most a saját hátsómra is adtam egy pacsit :)) Ha valakinél fogytán a muníció, még mindig lehet vaktöltényeket durrogtatni szép szólamok formájában.

Következő levélben kérdezte mivel foglalkozom. Többek között most végzek a főiskolán, ahol "ilyenésilyen területre szakosodott közgazdász" feliratú diplomát osztogatnak. Utalva - a szerintem nem túl erős - képzési színvonalra, viccesen megjegyeztem,hogy annyira fogok a gazdasághoz érteni, hogy még az államháztartási hiány elemzése is meghaladná a képességeimet. (De írhattam volna bármilyen gazdasági jelenséget is.) Itt jött a nagy fordulópont. Nekem ugyen miért haladná meg a képességeimet? Majd hosszas leírás a jelenlegi kormány hanyag munkájáról, stb. Nem részletezem, mostanában hasonlókkal van tele a média és az utca. Említettem, hogy nagyon gyenge pontom mindenféle uszítás. Ad 1: társkeresésbe mi a fenének kell politikát belevinni? Ad 2: nem a jelenlegi politikai helyzetre utaltam, hanem viccből említettem egy jelenséget, ami egyébként is, kormánytól függetlenül létezett, létezik, létezni fog. Hogy ez jó vagy nem, azt pedig nem egy ismerkedő (potenciális későbbi partner kiválasztását célzó) levelezésben kellene kifejteni. De még ha valakinek van is ilyenről véleménye (nyomatékosítanám, hogy pártállástól függetlenül!!!), miért nem lehet annyit mondani, hogy "szerintem a jelenlegi helyzet jó/nem jó". Pont. Lapozunk. De hogy fél oldal terjedelemben politikai cikket írni, tárkereső levélnek álcázva.... Rúgjon meg a ló, de én nem pártállás alapján válogatok. Mindenki oda szavaz, ahova akar. Abban az istenben hisz/ nem hisz, amiben akar. Meg én is. Ne ezen múljon már...
                
De még mindig nem tudom mit szeret a szabadidejében csinálni, milyen ETIKAI értékrendje van... Azt tudom, hogy van neki, de államtitokként kezeli a részleteket...
Lehet, hogy nekem is ezt kellene csinálnom :)) Nem teszek ki fényképet. Ha megkérdezik, milyen az alakom, megmondom hogy van. Szemem színe? Van neki színe! Hajam? Az is van ám! És ezt tessék elfogadni ellenkezés nélkül, mert én ilyen vagyok. Van alakom, szemem, hajam. Egye fene, akivel bizalmi viszonyba kerülök, annak elárulom, hogy lábam, karom és fülem is van. Mindegyikből pontosan kettő. De ez már csak a belső körnek jár :))

Más:
Msn, ma este:
            
X úr üzenete: Hol laksz?
Béla üzenete: Budapesten
X úr üzenete: Azon belűl?
X úr üzenete: Van még képed?
Béla üzenete: Nincs több
X úr üzenete: Mijen pasik jőnnek be nekked?
Béla üzenete: A jó helyesírásúak...


Mindig hangsúlyozom - tisztelt urak és hölgyek -, hogy a helyesírás alapvető, elengedhetetlen ezen a fórumon. A szellemi igénytelenség, képzetlenség, olvasatlanság, tájékozatlanság, fantáziátlanság jele, ha valaki alapvető hibákat vét. Hasonlóan durva, mintha koszos ruhában jelenne meg az illető a randin. Tessék egy kis időt rászánni és akár online szótárak segítségével ellenőrizni azokat a szavakat, amelyekben nem vagyunk biztosak! S ha valaki kettes volt magyar nyelvtanból, ne erőltesse a chat-et az élőszavas kommunikáció helyett, mert oly buktát szenved mint a fenti példa!

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fvtr.blog.hu/api/trackback/id/tr58176286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2007.09.25. 09:56:08

K. Béla asszony, a helyesírás issuéval kötekednék: ne ellenőrizze. Ha barátunk nem tud magától helyesen írni, mert tufa, akkor ne álcázza. Bukjon ki, mielőbb.

Másrészt viszont van egy eléggé intelligens, aranyos haverom (mielőtt: ifjú apuka), aki a szóképes módszerrel tanult írni (az 1970-es évjáratnál fiatalabb magyarországi iskolákba járóknak jó esélyük volt erre), és hát szegény azóta is hadilábon áll a szavak betűkké képzésével, szépen fogalmazott szövegébe iszonyatos hibák csúsznak befelé.

doris · http://doris.blog.hu 2007.09.25. 10:34:12

Jaj, nagyon tetszett...
Én is utazom társkeresőn...
És a helyesírás...hát az az első kör...de sajna, még az is igen keveset árul el.:-(

A barátnőmmel szoktuk elemezni.
Így kezdjük:kedves...blabla...4- es helyesírás...aztán jön a többi.

A másik, amit "imádok": Hol laksz, küldj képet!
Áááá!

n2 2007.09.25. 13:35:32

Ez a szóképes tanítás nálam is megtette a hatását! Ha sietek, akkor elég gyakran előfordul, hogy kihagyok, felcserélek betűket vagy mondatrészeket.

Még szerencse, hogy az ilyen jellegű hibák jól elkülöníthetőek a klasszikus helyesírási hibáktól.

Ferenc 2007.09.25. 22:43:43

Nem tudom miért kell kiakadni azon, h balaki nem ír helyesen.
Ez nem befolyásolja a személyiséget.
Van ismerősöm aki nem tudja mi a külömbség a kg és a t között (gyengébbeknek tömeg mértékegységek :) )
De áldott jó ember és nála még én sem vok. becsületesebb!
Az embert nem lehet megismerni 1-2 óra alatt.
Nem az igazi arcát mutatja először.

atleta.hu · http://www.atleta.hu 2007.09.25. 23:59:14

Jaja. Eleg lammer dolog egy-egy elirason kotekedni (mondjuk ez a hosszu o eleg hatareset volt :) ) Amugy meg orulj neki kedves Bela anyu, hogy ilyen hamar kiderult, hogy a nemjovendobelid szamara ilyen fontos a politika. Kesobb ugyis csak a baj lett volna belole, ha veletnul nem azonos oldalon alltok. :)

kimi mathias raikkonen 2007.09.30. 12:51:01

nagyon csinos nőszemély vagy én szeretnék ilyen szép feleséget magamnak!

kimi mathias raikkonen 2007.09.30. 12:51:10

nagyon csinos nőszemély vagy én szeretnék ilyen szép feleséget magamnak!

Béla 2007.09.30. 13:15:35

Kimi!
Nagyon kedves vagy, de a kép illusztráció csak, egyébként fogalmam sincs ki van rajta :)
Ha a saját képem lenne kint, feleslegesen hivatnám magam Bélának :)

Eloth 2007.10.01. 13:16:10

Azért mondjuk a korrektség jegyében közzé tehetnétek az adatlapotokat is, mind Te béle mind a blog szerkesztője!

Line24 2007.10.01. 20:49:15

Kedves Eloth!

Ugyan milyen szempontok szerint lenne korrekt, ha bemutatnánk az adatlapunkat? Nem értem...
Fedjük fel kilétünket? Vagy kritizálni szeretnéd ezeket? Sértőnek érzed a hozzászólásokat és visszavágnál? Vagy mutassuk meg a tuttit?
Szóval nem értem miért kellene a saját adatlapomat/adatlapunkat bemutatni...

Eloth 2007.10.02. 07:44:24

Semmi, ismétlem semmi rosszindulat nincs e mögött, szimpla emberi kíváncsiság! Ahogy gondolom minden egyes olvasónak meg van ez! De igazad van, biztos, hogy lennének emberek akik kritizálnának, sokan még eléggé alpári módon is így tényleg hülyeség lenne! Viszont bennem tényleg nincs rosszindulat, sőt igen hálás vagyok a munkádért, elég sok jó tippet kaptam itt...

Kopasz Mercis 2007.11.02. 18:04:31

Line24

Helyesírás. Mivel már többször is írtál róla, bátorkodom egy rövid off megjegyzést tenni.

Egyelőre.
Az egyenlőre az az, amikor a netes társkereső férfi az egyszeri lányt a palacsi erdőben felszeleteli, szép egyenlő darabokra, hogy beférjen minden része egy reklám szatyorba.
süti beállítások módosítása