Virtuális társkeresés

Mi végre hoztam ezt a blogot létre? - vetődik fel az átlagban ez a kérdés, főleg azokban, akik a virtuális társkeresést még úgy mélységében nem is próbálták ki. Bonyolult feladat önmagában is magunk mellé társat találni. A modern - szabadságtól terhelt - világunkban az emberek nemhogy közelednének egymáshoz, hanem a maguk kis mikrokozmoszait kialakítva - mint egy óriáscsillag felrobbanása után megmaradt apró, szakadt részei - távolodnak egymástól. A bizalmatlanság megakadályozza a régi formák, tradiciók, helyek hatékony mûködését s mindenki próbálkozik azzal, amit jónak gondol. Jó esetben. Mert vannak olyanok is, akik munkájukból és hobbijaikból kiindulva nem nagyon járnak idegen emberek közé és szûkös baráti körükben már nem találva senkit inkább megbékélnek a helyzettel és várnak a csodára: hátha a jószerencse eléjük sodor valakit. Vagy igen vagy nem. S aztán ebbôl születnek a rossz, megalkuvós házasságok. De szerencsére vannak, akik viszont hajlandóak aktívan is tenni magányuk megszüntetésért, méghozzá a technika legújabb vívmányának igen kényelmes módszerével: online társkeresôkbe jelentkeznek be. A mód kényelmes, mert otthoni karosszékbôl is mûvelhetô, kockázatmentes, mert a visszautasítás nem oly sértô, megalázó, mint pl. egy szórakozóhelyen, izgalmas, mert egyszerre részegítôen nagy számú delikvensbôl választhatunk, olcsó, mert a havidíj még mindig gazdaságosabb, mint bármilyen rendezvényre a belépô, tehát sok szempontból egy igazi jótétemény: DE NEM CSODASZER! Valójában ez is az élet leképezôdése, s itt is elôfordulnak bunkók, megtévesztô emberek, szórakozni-másokat átverni akarók, dilisek, lelki betegek, félrelépôk, mûveltek és mûveletlenek, érdekesek és unalmasak, lúzerek és nyerôk, szépek és nagyon csúnyák, kíváncsiskodók és rákattantak: miért is lenne ez jobb, mint a való világ, ha a szereplôi ugyanazok?! Viszont - ha valaki már gyakorlatra tesz szert, jó emberismerô, akkor itt ki tudja szűrni azokat, akik a negatív kategóriába tartoznak, akiket széles ívben el kell kerülni! Ebben a blogban próbálom majd összeszedni mindazt, amit eddig tapasztaltam, hogyan kell jó, informatív adatlapot készíteni, honnan tudhatjuk, hogy melyik adatlap kamu, NETikett, lúzerek és nyertesek, képek elemzése, levelezéstôl a randiig, társkeresô oldalak rangsora és sajátosságaik, kik és miért szórakoznak, biztonság, jó elsô levél, stb.... Szívesen veszem majd a hozzászólásokat, amelyek egyrészt majd árnyalni fogják a képet, másrészt remélem, a beküldött történetekkel szórakoztatva lehet megmutatni a netes ismerkedés hasznát, létjogosultságát, eredményeit és esetleges buktatóit, hogy a jogtalanul illetett negatív kritkát és indoklatlanul rárakodott - "Te miért itt ismerkedsz, hiszen te tök normális vagy?!" - értetlenkedést valami jobbító szándékú és hasznos kritikává, javaslatokká fordíthassuk.

Netes ismerkedés = Dating highway

2007.10.09. 12:00 Line24

Apámmal beszélgettem most hétvégén errôl az ismerkedési mizzériákról s beszélgetésünk közben felbukkant egy nagyon érdekes gondolat. A társkeresô oldalakon történô partnerkeresés nagyon hasonlít az utazáshoz: fel akarunk fedezni idegen tájakat (embereket), van egy célunk, ahová el akarunk jutni (stabil és boldog kapcsolat), miközben látni szeretnénk, amit csak lehet (szeretnénk tapasztalatokat gyûjteni), hogy a végén élményekkel telve és elégedetten térjünk haza. (állapodjunk meg a szerelmünk mellett, akirôl tudjuk, hogy a legjobb nekünk)
Viszont a neten ismerkedni - ellentétben a való élettel - annyira más, gyorsabb, lényegretörôbb. Itt - mint mondjuk egy iskolában vagy munkahelyen vagy baráti társaságban -  nincs idô megismerni a másikat. Pár cím, jelzô, mondat és fotó lapján kell meghozni a döntést: érdekel vagy sem, adok esélyt vagy sem.  Száguldunk az adatlapok közt, ugyanúgy, ahogy az autópályán szoktunk és csekély, szinte semmitmondó infók alapján kell döntenünk.
Ha igazán szeretnénk megismerni, látni és érezni egy tájat, országot, kultúrát, le kell térnünk az autópályáról. Ha maradunk és átszáguldunk egy országon, akkor csak távoli és nagyon felületes képünk lesz. Pár infó alapján kell döntést hoznunk, egy felbukkanó templomtorony, egy érdekes hegy, egy érdekes útikönyv utalás alapján kamyarodunk le vagy megyünk tovább, miközben kis táblák húznak el mellettünk vázlatos infókkal.
Keresés után ezernyi adatlap kerül elém, s rohanó világban nincs idôm elolvasni részletesen mindegyiket. Egy-egy elejtett szó, izgalmas idézet, jó fotó megállít egy pillanatra és elgondolkoztat: érdemes írnom vagy sem? Hét másodperc - csak hogy egy népszerû dal refrénjével éljek -, ennyi jut mindenkire. Döntök, hogy írok vagy sem. Ez a hét másodperc meghatározhatja egész további életemet - talán az egyik legfontosabb döntésemmé fog válni - mégis oly kis hangsúlyt kap. S  ha eldöntöttem ismét rálépek a gázpedálra s hajtok tovább...

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fvtr.blog.hu/api/trackback/id/tr37190202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ági · http://sebike 2007.10.09. 14:20:17

Nagyon igaza van a papádnak. Az egész tulajdonképpen olyan felületes. Felületes info alapján felületes találkozó, esetleg felületes - általában rövidéletű - kapcsolat. Mindenki egy ezen infók alapján elképzelt alannyal létesít kapcsolatot és amikor kiderül a valóság, akkor oda az illúzió, csak keserű szájíz, csalódás marad. Persze van aki már megkötötte a kompromisszumait, nem keres álmokat, ahogy esik úgy puffan és passz. Nekik könnyebb. Kíváncsi lennék, hogy a netes kapcsolatok hány százaléka bizonyul viszonylag tartósnak (mondjuk 1 évnél hosszabb). Gyanítom, hogy rettentő rossza az arány.

geri 2007.10.09. 17:03:33

Én azt hiszem feladom ezt a netes társkeresést.
Pedig annyira nem is voltak rosszak az eredményeim, mármint ami a válaszleveleket illeti.
10-12 levélből 3-4 választ mindig kaptam. És ezekből randi is összejött, de végül vmelyik részről mindig csalódással zárultak.Szórakozóhelyeken is szoktam ismerkedni, de ott túl fiatalokkal hoz össze a sors és azokból sem lett semmi komoly.Vannak még azok a 7-7 fős ismerkedős estek. Azon kívül, h marha drágák nagy baromságnak is tartom. Az az igazi mission impossible, ott összejönni valakivel. Utcán még nem próbálkoztam,azaz egyszer régen vmikor igen. És annak ellenére, h akkor jól sült el a dolog (értsd:nem küldött el a francba) mégsem lett abból sem semmi.:)
Asszem nyitott szemmel járok,de nem erőlködök tovább. Jöjjön akinek jönnie kell, ha meg nem akkor így jártam.:D

geri 2007.10.09. 17:12:46

Ja, és várom már mikor esik szó az iwiwes társkeresésről is. Mert ugye ott is rendesen megy ez a dolog...

atleta.hu · http://www.atleta.hu 2007.10.10. 01:38:38

Line24: szerintem is buko a dolog (hogy miert, azt mar leirtam), de... Ugyan miert lenne baj, hogy feluletes informaciok alapjan valogatod ki az adatlapokat, akiknek a tulajaval vegul randizol? ettol nem lesznek feluletesek a letrejoheto kapcsolatok, hiszen a talalkozastol kezdve mar nem szamit az adatlap, meg az adatbazis. Akkor mar ugyanott vagy, mintha egy szorakozohelyen ismerkedtel volna (leszamitva, hogy az hatekonyabb, es erdekesebb :) ).

Az elet mar csak olyan, hogy megfelelo part talalni varhato ertekben nem tart rovid ideig. Ha szerencsed van :), mert a tulkorai utkozes sem jo, hidd el nekem. A 'keresgeles' idoszaka meg azonos (lehet) a kalandozassal. A nem igazi (nem megfelelo) kapcsolatok meg nyilvan nem tartanak sokaig (jo esetben). De ennek semmi koze ahhoz, hogy egy netes tarskereso oldalon, vagy az utcan szolitottad le az illetot.

lovely 2007.12.06. 20:49:17

Egyetértek! A hasonlat egy az egyben ráillik a netes társkeresésre.
És valóban megvan a sztrádán száguldozásnak a veszélye.
De a sztráda segít hogy utunkhoz hamarabb elérjünk!
Nem kell rajta végig rohanni, 220-szal hajtani, mert a tájból semmit sem látunk. Lehet 150-nel is menni, meg-megállni, kávézni, tankolni, enni, vagy csak megcsodálni a környezetet, a tájat. És folytatni utunkat.
Hogy ne beszéljek rébuszokban: ha valaki azt gondolja, hogy felregisztrál egy oldalra, és az első héten megtalálja a neki való társat, az óriásit fog csalódni.
Ha valaki magát nem kritikusan nézve olyan embereknek ír, akikkel még a való életben sem jöhetne össze (magasra teszi a lécet) sok csalódásban lesz része. Nézzen magába, nézzen tükörbe. Gondolja át, vagy gondolja végig régi kapcsolatait. Milyen barátai (barátnői) voltak. Milyeneknél lehet esélye, és keresse a kapcsoaltot olyanokkal. Akkor lehet esélye a nagy találkozásnak. Akkor is lehet, hogy "sok békát kell megcsókolni", de a 38. után, talán a 39. lesz az igazi. :)
Nem kell görcsösen akarni. Az úgy is lejön a másik számára nagyon hamar, és esély romboló lehet. Inkább spontánnak kell lenni.
Ne adjátok fel! Csak legyetek reálisak! Mindenkinek összejöhet!!!!! Igen.

jadviga79 2009.06.19. 08:44:46

Valóban, van igazság abban amit írsz, különlegesnek kell lennie annak a valakinek, akire ilyen körülmények között felfigyel az ember.
A hosszútávú, íly módon összejött kapcsolatokkal kapcsolatban, ismerek olyan valakit, aki internetes társkeresőn ismerkedett meg párjával, egyben gyermeke anyjával, majd 6 év után válásra került sor, és ismételten ugyanezen az oldalon próbálkozik. Nem jó Omen szerintem. :(
Az internetes párkeresés olyan személytelen, olyan direkt. Csetelős oldalakon, blogokon már inkább hiszek abban, hogy rá lehet érezni ki az, akivel talán az életben is összehozna a sors.

Utcán is lehet ismerkedni, nekem sikerült, és egy 10 éves kapcsolat kerekedett belőle, de tudom, hogy nem mindenki nyitott az ilyesmire, vannak akik csípőből elutasítják az utcán való ismerkedést, és hiába közeledsz kedvesen, nem tudhatod, az illető épp milyen. Persze a mosolyból, nézésből, reakcióból azért lehet következtetni. Kedves, laza közeledésre talán ritkán reagálnak az emberek faragatlan módon.

jozsi001 2009.12.29. 13:38:05

irjatok sokat mert nagyon unatkozok
süti beállítások módosítása